Repetities voor de Messiah

(Project)zangers zijn welkom ツ

Soli Deo Gloria-Hoorn heeft weer een prachtig concert gepland in onze vertrouwde Oosterkerk: op zondag 26 november a.s. om 14.30 u. voert het koor Händels oratorium Messiah uit met als solisten Aliya Akhmadeeva, Merel van Schie, Peter Vos en Frans Fiselier.  De begeleiding is in handen van het Nederlands Begeleidingsorkest en dit alles, als vanouds, onder leiding van Marcel Joosen.

 

Veel mensen kennen het befaamde ‘Hallelujah’, een koordeel uit dit oratorium dat heel populair is geworden en dat velen kunnen mee neuriën.  Maar de Messiah kent nog zoveel meer mooie koordelen én aria’s. Luister eens naar de prachtige aria ‘He was despised’ of ‘He shall feed His flock’.

 

Händel componeerde zijn Messiah in 1741.  Eerder was hij vooral bekend om zijn opera’s, die hij in Italië componeerde , voornamelijk in opdracht van de Medici-familie.  Maar toen hij, sinds 1712 wonend in Londen en aanvankelijk verder componerend aan dezelfde soort opera’s, merkte dat het Engelse publiek daar een beetje genoeg van begon te krijgen, stapte hij over op het genre ‘Oratorium’, een muziekstuk met als libretto veelal een onderwerp uit de bijbelse of klassieke en mythologische geschiedenis. In tegenstelling tot het genre opera ging het hier puur om de muziek, er was geen enscenering met decors, kostuums en ‘spel’. Hij stortte zich zo op dit muziekgenre dat hij in nog geen maand zijn Messiah componeerde, die in 1742 in Dublin in première ging. Het is zijn meest populaire werk geworden en het wordt zowel in de kersttijd als rond Pasen uitgevoerd. Het libretto verhaalt van de verkondiging, de geboorte, het lijden en de opstanding van Jezus van Nazareth. De Joden verkondigden volgens het Oude Testament de komst van de Messias (de gezalfde) , de Christenen zagen volgens het Nieuwe Testament Jezus als deze beloofde Messias.

 

Soli Deo Gloria is al naarstig aan het repeteren om in november voor hopelijk een volle Oosterkerk dit prachtige oratorium  ten gehore te brengen. We hebben nog vele maanden repetitietijd en nodigen daarom ook iedereen die graag zou willen meezingen bij het concert uit zich voor de repetities  (er zijn geen repetities in de zomervakantie) te melden bij de voorzitter Wil Eiting (0229 272860/06 46646066).

 

Noot: Projectleden worden geacht om minimaal de drie maanden voorafgaand aan de uitvoering mee te zingen. Voor een stuk zoals de Messiah, zoals we die nu aan het instuderen zijn, zullen drie maanden erg weinig zijn als je het stuk niet eerder hebt gezongen. In dat geval zal er thuis flink gestudeerd moeten worden.

 

Bezoek, Like & Deel

Deel het nieuws op deze pagina!