Johannes Passion 7 april 2020

De Johannes Passion is hier!

Zoals de Mattheüs Passion van Bach bij Naarden en het Concertgebouw hoort, zo hoort zijn Johannes Passion bij Hoorn. Op 7 april 20.00 u. voert Soli Deo Gloria deze passie voor de 43e keer uit in de Oosterkerk. Een traditie die inmiddels tot het cultureel erfgoed van Hoorn gerekend mag worden.

 

In de Johannespassie laat Bach de evangelist Johannes het lijdensverhaal van Christus vertellen en laat hij zijn luisteraars dit muzikaal en dramatisch op een ongeëvenaarde manier meebeleven.

 

Het orkest opent met een rouwakkoord en in de onrust van de violen en de angstige dissonanten van de hobo’s en fluiten kondigt het onheil zich aan. Dan zet het koor in en gebeurt er iets ongehoords. In plaats van een klacht van rouw heft Bach een loflied aan op Christus die de dood zal overwinnen en ons zal bevrijden.

 

Vervolgens  plaatst hij ons midden in de handeling; de politieke intriges van Christus tijd. Bach geeft het koor de rol van uitzinnige menigte en laat het Jezus veroordelen, bespotten en  vernederen. In het ‘Kreuzige Ihn’ horen we hun bloeddorst en in de muziek klinken al als een voorafschaduwing de hamers die Christus zullen kruisigen.

 

Met het daaropvolgend koraal komt de bezinning. Het koor is dan de gemeenschap van gelovigen. Door het koor deze beide rollen te geven realiseren we ons, dat wij óók de kwelgeesten zijn, van wie we ons met woede en walging afkeren.

 

Voor de solisten is de rol van toeschouwer en gelovige weggelegd. Ze vertolken in de prachtige aria’s zowel hun afschuw en verdriet om het lijden en de dood als ook de kracht en blijdschap om de overwinning daarop. Deze strijdbaarheid is het meest kenmerkende onderscheid tussen de Johannes en de Mattheüs.

 

Schumann schreef nadat hij in 1851 de Johannes had gedirigeerd dat hij het werk in veel opzichten stoutmoediger, krachtiger en poëtischer vond dan de Mattheüs, in het bijzonder in de koordelen. Het is een van Bach’s diepzinnigste en meest volmaakte werken.

 

Soli Deo Gloria staat onder leiding van Marcel Joosen en wordt  begeleid door het Barokorkest Florilegium Musicum. De tenor Jan Willem Schaafsma neemt de rol van Evangelist voor zijn rekening en de bas Hans de Vries vertolkt de rol van Christus. Daarnaast soleren de sopraan Hanneke de Wit, alt Eske Tibben en bas Daniël Vecht.

Kerstmarkt 2019

Kom op 14 december alvast helemaal in de kerstsfeer!

Van 10:30 - 15:00 uur bent u van harte welkom op onze altijd gezellige Kerstmarkt in de Oosterkerk!

 

U vindt bij ons prachtige serviezen en glaswerk, feestelijke kleding en sieraden, unieke kerstartikelen en nog heel veel meer moois! Er wordt ook gedacht aan de inwendige mens. En natuurlijk is er muziek. Het schitterende orgel van de Oosterkerk geeft zoals altijd deze markt zijn bijzondere glans en luister.

 

De kerstmarkt werd 24 jaar geleden voor het eerst georganiseerd en is inmiddels niet meer weg te denken uit Hoorn.

 

Van harte aanbevolen!

 

Najaarsconcert Mozart Requiem | Haydn Nelsonmesse

Affiche Najaarsconcert 2019

Op zondag 24 november a.s. om  14.30 uur zal Soli Deo Gloria deze twee prachtige stukken zingen in de gerestaureerde Oosterkerk.

 

Wij verheugen ons op de samenwerking met de solisten Aliya Akhmadeeva, Eske Tibben, Peter Vos, en Matthijs Mesdag. Het Nederlands Begeleidingsorkest zal ons muzikaal ondersteunen en het geheel staat onder leiding van de enthousiaste en inspirerende dirigent Marcel Joosen.

 

Weinigen weten dat Wolfgang Amadeus Mozart zeer gesteld was op zijn vriend Joseph Haydn. Het samenbrengen van hun missen in één concert wordt zo een eerbetoon van Soli aan hun vriendschap.
Meer weten?

 

Wij hopen dat u dit concert met ons wil meebeleven en nodigen u hiervoor van harte uit!

AMADEUS IN CINEMACLUB HMK

Amadeus
Amadeus

Inmiddels is het traditie geworden dat Cinemaclub HMK één keer per jaar een film vertoont in samenwerking met Soli Deo Gloria. Dit najaarsconcert zingt Soli het Requiem van Mozart en naar aanleiding hiervan hebben we voor Amadeus van Miloš Forman gekozen. De film wordt vertoond op zondagmiddag 27 oktober om 14:00 uur in Hotel Mariakapel.

Salieri

Hoewel de titel anders suggereert, is niet Mozart maar Salieri de hoofdpersoon in deze film. Salieri is hofcomponist aan het Habsburgse hof van Jozef II. Hij herkent onmiddellijk de genialiteit van Mozart als hij zich aandient aan het hof in Wenen. Hoewel de hofcomponist zelf een middelmatig talent heeft is zijn positie in Wenen zo onaantastbaar dat Mozart geen bedreiging voor hem is.  Desondanks  kan hij het niet verkroppen dat God de in zijn ogen hatelijke, obscene en kinderlijke Mozart zo’n uitzonderlijk talent heeft gegeven en hem, Salieri die zijn hele leven aan God heeft gewijd, zo onderbedeeld heeft. Hij wil wraak op God nemen en God’s lieveling Amadeus vernietigen.

Geruchten en roddels

De film van Miloš Forman is gebaseerd op het toneelstuk van Peter Shaffer. Deze ging op zijn beurt weer te leen bij een verhaal van Poesjkin. Zij en nog vele anderen hebben artistiek gebruik gemaakt van de stroom aan geruchten en roddels die al in de tijd van Mozart na zijn dood de ronde gingen. Wie was de opdrachtgever voor het Requiem?  Was Mozart vergiftigd door Salieri, zoals Salieri zelf rondbazuinde, maar ook weer ontkende?   Of was het toch een infectieziekte?  Hoe kwam het dat de populaire Mozart zonder mis of andere plichtplegingen in een anoniem massagraf voor arme mensen terecht kwam. Was dat alleen geldgebrek?

Toneelstuk

Wie meer wil weten, leze:  Wie schreef het Requiem van Mozart? van Pieter Bergé

Wie het toneelstuk van Peter Schaffer wil zien heeft geluk. Het wordt dit jaar groots opgevoerd met koor, orkest en sopraan. https://amadeusintheater.nl/
Waar – wanneer

Nog gezelliger is het om, samen met koorleden en bewonderaars op zondagmiddag  27 oktober 14.00 uur, naar de film te kijken en alvast in de stemming te komen voor ons najaarsconcert op 24 november in de Oosterkerk.

Cinemaclub HMK  Korte Achterstraat 2a  Toegang € 5,- inclusief koffie, thee en een hapje. Welkom vanaf 13:30 uur.
Reserveren mogelijk: cinema@hotelmariakapel.nl