300 jaar Johannes Passion

Op Zaterdag 23 maart voert Soli Deo Gloria-Hoorn Bachs Johannes Passion uit in de Oosterkerk.  Het concert begint om 19.30 uur.
De kerk is open vanaf 18.45 u.

 

Soli en de Oosterkerk hebben een gezamenlijke traditie.  Sinds 1983 voert het koor in samenwerking met professionele solisten en orkest in de week voor Pasen Bachs  Johannes Passion uit. Eerder was het een jaarlijkse traditie. Om financiële redenen, het is een kostbare productie, werd die traditie omgezet in een tweejaarlijkse uitvoering.  Dit jaar zingt het koor deze compositie voor de 36e keer en het is een bijzonder jubileum: de Johannes Passion bestaat 300 jaar. Op Goede Vrijdag 17 maart 1724 voerde Johann Sebastian Bach zelf voor de eerste keer zijn Johannes Passion uit in de Nicolaikirche in Leipzig. Hij was een jaar daarvoor als cantor in Leipzig aangenomen, waar hij verantwoordelijk werd voor de kerkmuziek in de twee belangrijkste kerken van de stad, de Thomaskirche en de Nicolaikirche.  Zijn Johannes Passion staat in een traditie van eeuwen.  Al in de 4e eeuw werden passieverhalen in christelijke kerken door de priester zingend voorgedragen in de Stille Week voor Pasen. In de loop van volgende eeuwen ontwikkelt zich binnen die voordracht een rolverdeling (Evangelist, Christus, Petrus, Pilatus) en “de menigte” (soldaten, volk). De menigte vormt zich later tot een afzonderlijk koor dat in de loop der tijd meerstemmig wordt. De koralen zoals we die nu kennen uit de Passies van verschillende componisten uit de 17e en 18e eeuw waren aanvankelijk bedoeld voor de kerkgangers om mee te zingen. Het waren teksten en eenstemmige melodieën uit toen bekende kerkelijke gezangenboeken. Nog weer later werden ook de koralen meerstemmig gecomponeerd en werden aan het koor toegewezen. Het was niet meer de bedoeling dat de kerkgangers gingen meezingen. Zo ontwikkelde zich de oratoriumvorm van de ‘Passionen” waarvan  Bachs Johannes Passion een voorbeeld is.

 

Soli heeft zich ook dit jaar voor dit concert weer verzekerd van voortreffelijke solisten en begeleidingsorkest. Het barokensemble Eik en Linde begeleidt het koor en de solisten:  Marcel Reijans, tenor (Evangelist en tenor-aria’s), Hans Christian Hinz, bas (Christus), Helena Bickel, sopraan (sopraanaria’s), Daniëlla Buijck, alt (altaria’s) en Matthijs Mesdag, bas-bariton (basaria’s) . Dit alles weer onder leiding van Marcel Joosen.

 

Ook al voert het koor tot nu om de twee jaar deze Johannes Passion uit, we zingen het elke keer weer met groot plezier en toewijding. Het is zulke prachtige muziek.

 

Kaarten voor dit concert zijn te bestellen via deze RESERVERINGSLINK  en eventueel te koop vanaf 18.45 u. voor aanvang van het concert in de kerk.
Prijs incl. programmaboekje €30. Jeugd tot 18 jaar €15.

Soli zingt Messiah

Soli Deo Gloria-Hoorn heeft weer een prachtig concert gepland. Op 26 november om 14.30 u. voert het koor in de Oosterkerk in Hoorn Händels oratorium  Messiah uit met als solisten Aliya Akhmadeeva, Merel van Schie, Peter Vos en Frans Fiselier. De begeleiding is in handen van het Nederlands Begeleidingsorkest en dit alles onder leiding van dirigent Marcel Joosen.

Veel mensen kennen het befaamde “Hallelujah”, een koordeel uit dit oratorium dat heel populair is geworden en dat velen zouden kunnen meezingen. Maar de Messiah kent nog zoveel meer mooie koordelen en aria’s.  Luister eens naar de prachtige aria “He shall feed his flock”.

Händel, die aanvankelijk opera’s componeerde, stapte over op het genre oratorium toen de belangstelling voor zijn opera’s  afnam. In 1741 componeerde hij, in nog geen maand, zijn oratorium Messiah.  Het libretto verhaalt van de verkondiging, de geboorte, het lijden en de opstanding van Jezus van Nazareth. Het is een van Händels meest populaire werken geworden en wordt zowel rond Kerst als rond Pasen uitgevoerd.

Het concert op 26 november begint om 14.30 u. De Oosterkerk is open vanaf 13.45 u.  Kaarten zijn te bestellen via de website www.solideogloria-hoorn.nl  en, voor zover nog verkrijgbaar, in de kerk voor aanvang van het concert.
Prijs incl. programmaboekje  € 30. Jeugd tot 18 jaar € 15. Vrije plaatsen.

Let op: er is geen PIN bij de deurverkoop; wel betaling mogelijk à contant of  via het scannen van een betaal-QRcode.