Greet Bijl (72) al bijna 49 jaar lid van Hoorns koor Soli Deo Gloria

Artikel en Foto: Rodi Media/AO

Greet bij de Oosterkerk waar de optredens van Soli altijd plaatsvinden. "Het zou verschrikkelijk zijn als ik niet meer zou kunnen zingen."

Greet bij de Oosterkerk waar de optredens van Soli altijd plaatsvinden. "Het zou verschrikkelijk zijn als ik niet meer zou kunnen zingen."

 

Dit koor voelt voor mij als thuiskomen

 

Als dertienjarig meisje ging Greet voor het eerst met haar moeder naar de uitvoeringen van Soli Deo Gloria in de Noorderkerk in Hoorn. “Die uitvoeringen maakten destijds veel indruk op me”, vertelt Greet. “Elk jaar ging ik met mijn moeder mee, zij was een groot fan van het koor. En als we dan thuis kwamen, zat mijn vader altijd klaar met soep die hij voor ons had klaargemaakt. Een mooie tijd was dat. Hoewel mijn vader niet zoveel met muziek had, was muziek wel belangrijk in ons gezin. Vooral mijn moeder zorgde daarvoor. Met zeven kinderen in huis werden er vaak liedjes gezongen, vooral bij de afwas, om ons bezig te houden. Af en toe zong ik ook mee in een gelegenheidskoortje.”

Jonge leden

Toen Greet pas getrouwd was, spraken mensen die lid waren van Soli haar aan. Ze werd overgehaald om zich bij het koor aan te sluiten. “Ze zeiden: ‘Dit is echt iets voor jou, Greet. Dit kan jij ook’. En zo begon ik als 23-jarige bij Soli. Destijds waren er veel jongere leden in het koor, maar tegenwoordig is de jongste zanger 39 jaar oud. De tijden zijn veranderd, de levenssituaties zijn anders. Vroeger trouwde je eerder en kreeg je eerder kinderen. En daardoor sloot je je misschien ook eerder bij een koor aan.”

Bijzondere uitvoering

Soli Deo Gloria staat bekend om zijn uitvoeringen van grote klassieke werken en oratoria, zoals het Requiem van Mozart en de Johannes Passion, die eens in de twee jaar wordt opgevoerd. Sinds 2000 is Marcel Joosen de inspirerende dirigent van het koor. Greet benadrukt: “Hij doet het geweldig. We zingen ook wel eens modernere stukken. Elk jaar hebben we zo mogelijk twee uitvoeringen in de Oosterkerk in Hoorn. Op dit moment zijn we aan het repeteren voor Händels Messiah. Dit stuk voeren we in november uit. Afgelopen voorjaar gaven we een bijzonder concert van de Johannes Passion in Theaterkerk Hemels in Twisk, tijdens Pasen. Voor mij had dat concert een extra emotionele lading, omdat mijn zoontje met Pasen is overleden. Als ik de Johannes Passion zing, beleef ik het volledig. De muziek zit in mijn lijf.”

 

Trouwe koorleden

In de coronajaren heeft Soli, net als vele andere koren, te maken gehad met de uitdagingen van de corona-pandemie. Greet is vol lof over het bestuur en de dirigent, die er alles aan hebben gedaan om het koor bijeen te houden en de koorleden enthousiast te houden. “Het was niet altijd makkelijk, vooral tijdens de lockdowns,” erkent Greet. “Onze dirigent stuurde via YouTube per partij ingezongen muziek, zodat we op die manier noten konden studeren en blijven oefenen en onze stemmen actief konden houden. Via nieuwsbrieven werden we op de hoogte gehouden. Soms konden we weer repeteren, met de nodige afstand. Ik ben dankbaar dat het bestuur ervoor heeft gezorgd dat we elkaar toch konden blijven ontmoeten. Dat is door mij en de andere koorleden enorm gewaardeerd. Vrijwel iedereen is het koor trouw gebleven, ondanks de lockdowns.”

Verjonging

Met het oog op de toekomst nodigt Greet nieuwe leden, vooral jonge mensen, van harte uit om zich bij het koor aan te sluiten. “Soli zingt klassieke muziek, oratoria en missen van belangrijke componisten, zowel van vroeger als van nu. We zijn een uitdagend koor, daarom is het wel handig als je redelijk stemvast bent. Noten kunnen lezen is geen vereiste. Er zijn verschillende digitale programma’s waarmee je prima thuis de muziek kunt oefenen zonder notenschrift te kunnen lezen.” Het koor heeft Greet door hoogte- en dieptepunten in haar leven begeleid en is een stabiele factor geworden. “Het koor voelt voor mij als thuiskomen, ook nu ik in Heemskerk woon. Elke dinsdagavond rijd ik vanuit Heemskerk naar Hoorn voor de repetities. Zingen is mijn lust en mijn leven. Het geeft mij enorm veel vreugde. Het zou verschrikkelijk zijn als ik niet meer zou kunnen zingen.”

Zingen bij Soli

Heb je interesse om bij Soli Deo Gloria te komen zingen? Of wil je meer weten over het koor? Kijk dan op www.solideogloria-hoorn.nl . Het koor repeteert elke dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur in het gebouw aan het Dampten 16 in Hoorn.

Bezoek, Like & Deel

Deel het nieuws op deze pagina!