Die Schöpfung, wat een belevenis

Ervaring van een koorlid

 

Daar stonden we dan, 74 enthousiaste koorzangers op het podium van de Oosterkerk voor de uitvoering van Die Schöpfung (de Schepping) , een Oratoriumstuk gecomponeerd door Joseph Haydn. We werden begeleid door het Nederlands Begeleidingsorkest, welke ons met hun grandioze inzet onder de supervisie van onze Dirigent Marcel Joosen tot jubelend zingen brachten.  Bij zo n groot werk horen natuurlijk ook solisten en dat waren Aliya Akhmadeeva - sopraan, Peter Vos - tenor en Hans Christian Hinz -bas.

Die Schöpfung werd voor ons het stuk van hoop, verwondering, kracht en doorzetten. Door Corona werd de wereld gewoon even anders dan normaal, dus geen concert voor de periode van 2 jaar. Maar gelukkig konden we na veel thuisstudie in Coronatijd en vanaf dit jaar weer samen in het gebouw van de Lifebuilders op het Dampten de draad weer oppakken ...en zie.......wat een heerlijk concert hebben we gehad. Wat een schitterend stuk, wat een prachtig orkest, wat een heerlijke solisten, wat een zalige entourage (de Oosterkerk) , wat een mooi publiek maar vooral wat een bevlogen dirigent. Vol passie en enthousiasme is hij toch de drijvende kracht . Je wil graag werken onder zijn bezielende leiding. Zeker weten.

 

Een concert bij Soli is een hele ervaring. Het begint bij het samen zijn in het  Claes Joesthuys met 74 man/vrouw. Beetje krap dan, best wel. Corsages en strikjes worden opgespeld (appelgroen dit jaar). Dan in volgorde naar binnen, inzingen en daarna weer terug naar het Claes Joesthuys en wachten met z’n allen tot we op mogen. Het orkest is aan het inblazen, strijken, etc. En wij babbelen wat of zitten in concentratie af te wachten op wat komen gaat. En dan is daar Dick Appel met zijn lijst. Hij leidt ons in keurige volgorde naar het podium. En dan...even kijken naar onze ‘volgers, soms met een klein zwaaiend handje ter begroeting en dan is het wachten op de opkomst van solisten en dirigent. Je voelt de spanning bij koor en publiek......want nu gaat het beginnen! Die Schöpfung wordt een feit....de eerste prachtige klanken komt lieflijk uit de instrumenten welke het koor en solist voeren’naar het begin van de Schepping. Ademloos en vol verwachting luisteren de mensen in de kerk, velen volgen de tekst die in het prachtige programmablad staat.

 

En dan.........na opdrijvende muziek, een verliefde Adam en Eva, een engel Uriel, Raphael en Gabriel, is het zomaar weer voorbij. Jemig he......

 

Ik denk dat ik spreek namens het hele koor ..... wat een belevenis was het weer. Voor koorleden die er al jaren bij zijn, maar zeker ook voor de nieuwe koorleden want ze doen het maar. Sommige nieuwe mensen zijn pas een paar maanden bezig.... moedig hoor om dan mee te draaien in onze Soli groep. Chapeau en Bravo voor iedereen.

 

Muzikale groet van
Veronica van Heeswijk,  alt

Bezoek, Like & Deel

Deel het nieuws op deze pagina!